Livsstil

Det kom fram massvis av burträskare som tog oss i hand och välkomnade oss. De var glada! Det fick oss att känna oss välkomna, och det värmde, säger Sandra.

Holländarna som hittade hem

Egbert Venema och Sandra Hilbrands, båda 45 år, gjorde vad många drömmer om – emigrerade utomlands. Men familj och vänner i Holland vill att de flyttar hem igen. Själva förstår de ingenting av deras önskan, de har ju precis hittat hem.

Burträsks nya campingägare agerade precis som de uppmanar till på sin hemsida: ”Hitta en plats där du kan gå vilse”. Det finns något vackert i en plats som har stora arealer där man slipper trängsel och istället kan hitta tystnad, ensamhet och skön natur. Samtidigt som utbudet också finns där. 
– Burträsk har egentligen allt som vi drömmer om i Holland, det är stora kontraster om man jämför med hur vi levde där borta, konstaterar Egbert.

Där borta var staden Apeldoorn, en timme från Amsterdam. Där finns fortfarande syskon och föräldrar kvar och förra sommaren fick nära och kära se Egbert och Sandra ta sitt pick och pack och flytta till norra Sverige för att bli campingägare i Burträsk.
– De förstår inte varför vi har flyttat hit, många tycker att det är för långt. Vi tycker att det räcker med att titta ut, det är fantastiskt, och det är inte så trångt. I Nederländerna bor det 17 miljoner människor på en tiondel av Sveriges yta, säger Sandra.

Hon gör en paus, tar in vad hon själv har sagt och vänder sig till Egbert:
– Samtidigt så kommer din pappa nu för fjärde gången. Han tycker nog inte att det är så illa ändå.

En perfekt start

Ett trångbott Holland har gjort att hus- och markpriser till exempel är skyhöga. När vi träffas har paret precis köpt ett hus i centrala Burträsk.
– Det är billigare än att hyra ett hus och vi har mycket grejer som behöver rymmas någonstans. Det är mycket hus för pengarna, väldigt mycket jämfört med vad vi är vana, och vi går till jobbet på campingen inom några minuter. Det finns många fördelar, säger Egbert nöjt.

Paret fick en perfekt start i Burträsk. Första veckan skrev Norran ett reportage om de nya campingägarna och helgen därefter var det marknad. Klart att Sandra och Egbert skulle dit.
– Det kom fram massvis av burträskare som tog oss i hand och välkomnade oss. De var glada! Det fick oss att känna oss välkomna, och det värmde, säger Sandra.

Ute efter livsstilen

Redan för 15 år sedan tog planerna om att bli campingägare fäste hos dem båda. Inte hotellägare, utan campingägare, det var viktigt.
– En av fördelarna med att driva camping är att vi jobbar hårt på sommaren och kan ta det lugnare på vintern. Det var livsstilen vi var ute efter och att ha ett eget företag att bestämma över själv. Vi tycker om att jobba med människor som är glada, det är upplyftande, och jobba utomhus i den här miljön är så tillfredställande, säger Sandra.

För tre år sedan gjorde de slag i saken. Egbert hade börjat vantrivas på sitt jobb som kommunal chef, samtidigt som Sandra förlorade sitt administratörsjobb.
– Då insåg vi att vi måste ta språnget och testa något nytt, säger Egbert och Sandra nickar instämmande.

Ögonen öppna

Paret hade länge haft ögonen öppna efter tänkbara objekt och även rest runt en del. Österrike hade fördelen att de kunde språket och gillar landet, men inget som passade dem fanns till salu. Egbert och Sandra campade sig igenom Tyskland, Belgien och Luxemburg, men även Holland.
– Priserna är väldigt höga i förhållande till vad du kan tjäna. Av en slump hamnade vi i Sverige och så småningom landade vi på en camping i Värmland. Vi började direkt att gilla människorna, naturen och den lugna trafiken. Då förstod vi att Sverige låg bra till, säger Egbert.

Färden gick norrut från Värmland. Sundsvall, Örnsköldsvik, Vilhelmina – och ständigt med ett öga på Blocket. Plötsligt fanns Burträsk camping där och en första kontakt togs. I januari 2017 besökte de campingen för första gången och fick se Burträsk i vinterskrud.
– Vi såg potentialen i hela stället och vi gillade läget vid sjön. Så i maj återvände vi, i juni skrev vi kontrakt och den 1 juli startade vi campingen, säger Sandra och skrattar till minnet av hur fort allt gick.

Hela kedjan av västerbottensosten

Men det där med att ta det lugnt på vintern var en illusion som snabbt bröts. Första vintern hörde en reseagent i Holland av sig och bokade ett paket med alpin skidåkning i Bygdsiljum, snöskoterkörning och pimpelfiske.
– Gästerna hade haft en fantastisk tid och var jättenöjda. Vi skulle göra allt det där själva den här vintern, men hade bara hunnit köra skoter för första gången en vecka innan gästerna anlände, säger Egbert.

Burträsk har inte bara en häftig natur. Västerbottensosten är såklart ett stort plus och nu har de hunnit knyta kontakter med lokala samarbetspartners och satt ihop en rundtur i ostens tecken.
– Många kommer hit för att se ostmuséet, men vi vill ge turisterna hela kedjan så vi känner en holländsk bonde i Flarken som levererar mjölken till osten plus att vi besöker ostlagret i Ånäset. Då får besökaren en tydlig bild av hur allting runt osten ser ut och fungerar, förklarar Sandra.

Nu kanske det låter som att Sandra och Egbert vill skapa en holländsk koloni i Burträsk men så är inte fallet.
– Vårt mål är inte att ha en massa gäster från Holland. Våra gäster består till 85 procent av svenskar och det vill vi behålla. Vi vill ha det som en svensk camping och det är inte minst viktigt för hembygdsgården som ligger bredvid oss, säger Egbert.
– Det kan få vara lite holländsk touch på det hela, men vi vill inte skapa en holländsk camping i Sverige. Alla är välkomna, men vi kommer inte specialisera oss mot vårt gamla hemland, understryker Sandra.

Ingen krånglig byråkrati

I det mysiga kaféet säljer Sandra hembakt fikabröd, äppelpaj och såklart en köttbulle-macka med svenska köttbullar. Campingen var i så bra skick att de kunde gå rakt in i driften utan att behöva lansera stora ombyggnationer. De har inte bara blivit väl mottagen av burträskarna utan även från kommunens sida och kontakten med myndigheterna har flutit på bra.
– Vi lyckades skapa ett aktiebolag i juli mitt under sommaren, bara en sån sak. På förhand hade vi bilden av att det var lite ”mañana mañana” men det stämde inte. Tillstånd och papper har gått smidigt, licensen för att servera folköl tog bara en morgon, säger Egbert nöjt.

Efter mindre än ett år i Sverige pratar båda imponerande bra svenska och förstår nästan allt.
– Det är bra med SFI, vi lär oss mycket samtidigt som burträskarna gärna pratar svenska med oss för att hjälpa till. Men när vi gör affärer är det på engelska, annars säger vi nog ja till något vi inte känner till, säger Egbert.

Största ökningen sedan 1991

SCB:s befolkningsstatistik för 2017 visar att Skellefteå kommun det senaste året totalt sett ökat sin befolkning med 457 invånare. Senaste gången Skellefteå kunde se en liknande ökning var åren 1989–1991. Den totala ökningen utgörs även i år till största del av utrikes inflyttning, men under 2017 har inrikes inflyttning ökat snabbare än invandringen. Bakom två av siffrorna finns alltså Sandra och Egbert som tycker att Burträsk numera känns som hemma.
– Vi har en framtid här, säger Sandra.

Besökarnas Skellefteå värt att investera i

Besöksnäringen i Skellefteå är en växande miljardindustri. De senaste tio åren har inneburit en uppgång av gästnätter på hotell motsvarande 46 procent och nu byggs ett nytt premiumhotell för att bättre möta efterfrågan. Men det är bara början enligt Maria Broman, vd för Visit Skellefteå, som ser enorm potential i…

Skellefteåföretaget en global jätte i sin nisch

Visste du att världens främsta tillverkare av fjärrstyrda rivningsrobotar finns i Skellefteå? Med 80 procent av den globala marknadsandelen och en omsättning på en miljard kronor med god lönsamhet är Brokk en jätte inom sin nisch. – Vi är stolta över vår resa och över att vara kvar i Skellefteå…

Skellefteås mest händelserika arbetsplats

Är du ett enmansföretag i behov av nya samarbeten och en miljö där du dagligen möter andra kompetenser? Eller är du mest på jakt efter nya talanger och behöver ett bra ställe att hålla utkik ifrån? Kanske behöver ditt företag en inspirationsinjektion om digitaliseringens möjligheter? Svarar du ja på någon…

Northvolt Ett. Framtidens energi skapas här.

Det som kan bli Europas största fabrik för produktion av litiumjonbatterier har börjat byggas i Skellefteå. En resa som många vill vara med på. Där Skellefteå fått förmånen att vara i centrum. Northvolt, vars mål är att bygga världens grönaste batterier med ett minimalt koldioxidutsläpp, är företaget som ska driva…

Kontakta oss

Vi hjälper dig att hitta rätt!

Ett starkt näringsliv är en förutsättning för vårt mål att växa till 80 000 invånare år 2030. Målsättningen för vårt arbete är att du som företagare ska ha de absolut bästa förutsättningarna för att starta, driva och utveckla ditt företag med basen i Skellefteå kommun.

Välkommen att kontakta oss på Näringslivskontoret!

Kontakta oss