Tillverkningsindustrin

Tillverkningsindustrin i Skellefteå har sitt ursprung i den resursrika miljön där driftiga och kreativa entreprenörer har löst gamla problem på nya sätt och totalt förändrat hela marknader inom sina olika segment. I dag finns en modern industritradition med tillverkning av allt från små komponenter till stora kompletta högteknologiska produkter och system. Tillförlitlighet, kvalitet och flexibilitet är ledord för den tillverkande industrin i Skellefteå.

Den näringsmässiga specialiseringen i Skellefteå är inom mineraler och metaller, skogsindustri, gummi- och plastindustri, maskinindustri samt energi.

Tongivande företag

Outotec är ett företag som främst är inriktat mot mineral- och metallindustri genom att utveckla och tillhandahålla tekniska lösningar. Alimak Hek är specialiserade mot bygghissar, industrihissar, transportplattformar, materialhissar och arbetsplattformar. Brokk är ett annat specialiserat företag som tillverkar fjärrstyrda rivningsmaskiner. I Metsos anläggning i Ersmark produceras bland annat slitskydd till i första hand gruvindustrin. Trelleborg Sealing Solutions anläggning (också i Ersmark) är specialiserad på o-ringar, tätningsbrickor och kundanpassade tätningar.