Spelindustrin

Sverige anses av många att vara ledande på spel men länge har spelindustrin haft sitt fäste i södra Sverige. Drivna idébärare och kommunen tyckte det var dags att ändra på den saken mot bakgrund av att Luleå Tekniska universitet har bedrivit spelutbildning i Skellefteå sedan 80-talet, att Skellefteås digitala företag har sedan länge arbetat med spelrelaterade produkter samt att det finns en stark spelkultur som varje år manifesteras på festivalen Nordsken.

2015 startades det långsiktiga arbetet att etablera en spelindustri i Skellefteå och idag samarbetar fem kommuner i Norr- och Västerbotten under det gemensamma varumärket Arctic Game Lab.

På kort tid har ett kreativt kluster vuxit fram där fokus är på att skapa mötesplatser för spelutvecklare i form av Game Jams, föreläsningar, pitchtävlingar, resor till spelmässor och den årliga konferensen Arctic Game Conference. Arctic Game Lab arbetar även med att stötta utbildningsaktörer, inkubatorer och investerare att utveckla sina verksamheter riktat mot spelindustrin. Skellefteås största spelstudio Gold Town Games släppte 2017 sitt första spel World Hockey Manager.

Norra Sveriges spelkluster Arctic Game Lab

Norrlands spelfestival Nordsken

Varje år i samband med Kristihimmelsfärdshelgen arrangeras Nordsken, en festival som hyllar människors fantasi och påhittighet med fokus på spel, kultur och kreativitet. Festivalen attraherar besökare både nationellt och internationellt och med 8000 besökare är det norra Europas största spelfestival.

Inspireras av kraften från Nordsken

The Great Northern

Många av Skellefteås spelstudios har sitt säte på The Great Northern, Skellefteås co-working miljö för design, teknik och start-up bolag. 

Titta in på The Great Northern

Casestories

Skellefteåföretagen levererar idrottsredskap till hela världen

På flera av världens största idrottstävlingar och i aktivitetsparker runt hela jorden används redskap som tillverkats i Skellefteå. Smarta val och lyckade satsningar har bidragit till att en stor andel av Nordic Sports, Latitude 64:s och Fugu Sports produkter går på export. Nordic Sport är en av världens största tillverkare…

Läs mer

Boliden sitter på en guldgruva av framtidens teknik

I en bransch som globalt sett är kvar i den traditionella gruvbrytningen har Boliden genomgått en digital transformation och positionerat sig som en av världens främsta gruvor när det gäller automation. Där de största gruvjättarna – som kan vara tio gånger större än Boliden – inte gjort sin hemläxa i…

Läs mer