Spelindustrin

Sverige anses av många att vara ledande på spel men länge har spelindustrin haft sitt fäste i södra Sverige. Drivna idébärare och kommunen tyckte det var dags att ändra på den saken mot bakgrund av att Luleå Tekniska universitet har bedrivit spelutbildning i Skellefteå sedan 80-talet, att Skellefteås digitala företag har sedan länge arbetat med spelrelaterade produkter samt att det finns en stark spelkultur som varje år manifesteras på festivalen Nordsken.

2015 startades det långsiktiga arbetet att etablera en spelindustri i Skellefteå och idag samarbetar fem kommuner i Norr- och Västerbotten under det gemensamma varumärket Arctic Game Lab.

På kort tid har ett kreativt kluster vuxit fram där fokus är på att skapa mötesplatser för spelutvecklare i form av Game Jams, föreläsningar, pitchtävlingar, resor till spelmässor och den årliga konferensen Arctic Game Conference. Arctic Game Lab arbetar även med att stötta utbildningsaktörer, inkubatorer och investerare att utveckla sina verksamheter riktat mot spelindustrin. Skellefteås största spelstudio Gold Town Games släppte 2017 sitt första spel World Hockey Manager.

Norra Sveriges spelkluster Arctic Game Lab

Norrlands spelfestival Nordsken

Varje år i samband med Kristihimmelsfärdshelgen arrangeras Nordsken, en festival som hyllar människors fantasi och påhittighet med fokus på spel, kultur och kreativitet. Festivalen attraherar besökare både nationellt och internationellt och med 8000 besökare är det norra Europas största spelfestival.

Inspireras av kraften från Nordsken

The Great Northern

Många av Skellefteås spelstudios har sitt säte på The Great Northern, Skellefteås co-working miljö för design, teknik och start-up bolag. 

Titta in på The Great Northern

Casestories

Skellefteås mest händelserika arbetsplats

Är du ett enmansföretag i behov av nya samarbeten och en miljö där du dagligen möter andra kompetenser? Eller är du mest på jakt efter nya talanger och behöver ett bra ställe att hålla utkik ifrån? Kanske behöver ditt företag en inspirationsinjektion om digitaliseringens möjligheter? Svarar du ja på någon…

Läs mer

Nordsken – nördarnas revansch

De hamnar lite på sidan om allting. Är det sport? Är det kultur? Knappast i traditionell mening. 30 miljoner människor tittar dagligen på e-sport, men vi läser aldrig en notis om turneringar inom det i tidningen. En division 4-match i fotboll däremot. Och kan du dra dig till minnes att…

Läs mer